זוגות רבים פונים אלינו בתהליך רכישה של דירה לבדיקת בדק בית ומספרים על חווית הרכישה שלהם. מה הניע אותם לרכוש את הדירה הזו, באיזור הזה ובסכום הנקוב….משתפים על היועצים שהיו להם בדרך, יועצי משכנתא, עורכי דין, ההורים שלהם, השכן שבדיוק קנה את הדירה הסמוכה. למעשה הם אספו מידע מכל אחד ואחת שהיה להם עניין ובצירוף כל הטיפים והנסיון של האחרים קיבלו החלטה מה סוג הנכס אותו ירכשו.
וככה חשבנו שאולי הגיע הזמן לרכז עבור זוגות צעירים שטרם רכשו נכס למגורים או להשקעה את הטיפים הכי חשובים שיש לתת עליהם את הדעת בזמן ההתלבטות וטרם ההחלטה לצעד המשמעותי הזה.
המרוץ לדירה
צברתם סכום כסף יפה ועכשיו אתם רוצים לרכוש דירה, המרוץ לדירה מתחיל…ככה גדלנו הישראלים, חייבים לקנות בית למגורים. האמנם?
תשאלו את עצמכם האם יש לכם מספיק כסף לקנות דירה באזור מגורים שיש בו את מה שאתם מחפשים.
ישנם רוכשים שחשוב להם קרבה למקומות בילויי ויש שמעדיפים להתבודד. מרבית הזוגות יחפשו: חינוך טוב לילדים, קרבה למקומות תעסוקה, שירותים חיוניים, אוכלוסיה נעימה וקהילתית.
ייתכן מאוד שאתם כרגע במרוץ לדירה מאוד מתרגשים ואתם עומדים להתחייב לסכומים מאוד גדולים של הלוואות ומשכנתא …ואם תעצרו לרגע ותעשו חשבון ארוך טווח תבינו שבממוצע על כל שקל שתלוו מהבנק תחזירו קרוב לפי שניים.
ככה שכאן מתעוררת השאלה מה הכי נכון לעשות עם הכסף?
אופציה נוספת היא להשקיע ברכישת דירה בלי הלוואות גדולות וגם בלי לגור בה פיזית.
נגיד דירה באזורי הפריפריה תעלה מעט וגם השכירות שתקבלו עבורה תהיה נמוכה…ועדיין אם תעשו חשבון ובדק בית ותבינו שכאן אתם רק ברווח, כיוון שאין משכנתא מפוצצת. יש השקעה נטו.
תוכלו באותה מידה לרכוש דירה באזור ישן שצמוד לאזור חדש יותר, ככה שהפוטנציאל שערך הנכס יעלה בשנים הבאות גבוה מאוד ובכך ישנו סיכוי לא קטן שבעסקת המכר העתידית שלכם תוכלו להרוויח אפילו משכורת שנתית ממוצעת.
תב”ע
תוכנית בניין עיר – מסמך בעל תוקף חוקי עוד מימי המנדט שמטרתו להסדיר את היעוד של שטחים במדינה.
למה זה חשוב לנו? שאנחנו מחליטים לרכוש בית אנחנו לרוב נבדוק מה יש מסביב, מרכז קניות, מתנ”ס, מקווה, גני שעשועים…האם עצרתם וחשבתם מה יקרה בשטח הריק מסביבכם? מה בתכניות של העירייה או המועצה.
האם השטח הינו בבעלות פרטית ומה מותר לבנות בו או יותר חשוב מה מותר להפעיל בשטח?
ישנם שטחי מגורים שבצמוד אליהם ישנם שטחי מסחר, לשטחי המסחר ישנם כללים. לדוגמא בישובים מרוחקים מהמרכז כמו ישובי הערבה התיכונה ישנם שטחי מגורים ואליהם צמודים שטחי מסחר עם הגדרות שונות של מה מותר ואסור.
ישנם שטחים שמותרת בהם תעשייה שקטה בלבד וישנם אחרים שאף מבנה תעשייה מותר לבנות בהם – לא בטוח שבמחשבה לאחור המתיישבים הראשונים שרצו לגור במדבר היפה חשבו בצמוד אליהם יוקם מפעל רועש?!
לכן, המלצה שלנו הינה לבדוק מה התוכניות העתידיות במקום הישוב אליו אתם מגיעים ובטח מה יקרה בשטחים מסביב. אתם עומדים בפני השקעה לא קטנה, נסו לחזות כמה שיותר היעזרו בתב”ע.
שכנים שכנים
מכירים את הפרסומים על בנייה חדשה, “עיר העתיד”, “הבית של הצעירים” ועוד ועוד סלוגנים שמפתים זוגות צעירים לבוא ולהשתכן במתחם החדש או באזור הירוק של העיר הקיימת.
לדוגמא: חריש סיטי, “פרויקט שורשים על הפארק” באחיסמך , רחובות הצעירה, “שכונת עיר היין” באשקלון ועוד ועוד.
לפעמים אתם יכולים לתכנן ולפעמים החיים מפתיעים אתכם. טיפ חשוב מאוד! החלטתם שישנם מס’ פרוייקטים שמעניינים אתכם, שכונה חדשה נבנית בעיר שההורים גרים והיא מאוד מפתה אתכם.
נסו לפשפש כמה שיותר, לשאול שאלות, לחפש מידע בפייסבוק ובקבוצות רכישה ולהבין מי השכנים שלכם?…מה הסגנון, אם חשוב לכם שמירת שבת – כמה חילוניים לעומת דתיים נמצאים בפרויקט…
ושלא תבינו לא נכון, אין פה עניין של טובים ורעים, יש פה עניין של איכות חיים שיכולה או לעלות מאוד או להפגע מאוד.
יכול להיות שאתם זוג מבוגר שמחפש דירה של 2-3 חדרים, שכבר פחות מתאים לו מסיבות עד השעות הקטנות של הלילה, אז פרוייקט שמרבית הדירות נרכשו על ידי משקיעים, יביא עימו הרבה חבר’ה צעירים שסגנון החיים שלהם שונה משלכם ובכך – עלולה להיפגע איכות החיים שלכם.
אז מה אתם אומרים השקעה או מגורים?
אנחנו אומרים קחו בחשבון שתמיד אפשר להתחרט, לשנות כיוון, לקנות ולמכור אל חשש.
למה כן חשוב לשים לב, להוצאות הצפויות וכאן נכתוב כמעט את כולן, מוזמנים לקחת דף ועט ולהכניס לטבלה: קבלת החלטות, שכר טרחת עורך דין, אישור עקרוני למשכנתא או הלוואה, משא ומתן, בדיקת בדק בית לאיתור תקלות בנכס, ליווי מקצועי של יועץ משכנתא, חתימת חוזה, רישום הערת אזהרה, מס רכישה, דיווח לרשויות המס, בדיקת זכאות להנחות או להטבות לרוכשים דירה ראשונה או משרתי מילואים פעילים, רישום הערת אזהרה בטאבו, מסירת חזקה, מעבר דירה, רישום סופי בטאבו.
תתחדשו!
*האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין או בעל מקצוע והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
כתיבה ועריכת תוכן: יוני נינה אברג’יל 18דיגיטל